Verticiloza oljke

Značilnosti in kontrast

Uvelost listja na oljki je bolezen, ki jo povzroča devteromicetna glivica z latinskim imenom  Verticillium dhaliae Cleb. Ta okužba je postala najnevarnejša bolezen v novih oljčnih nasadih in se lahko razširi tudi na zelenjadnice, kot so paradižnik, krompir, feferon in jajčevec.
Največja nevarnost pri tej bolezni je to, da se razmnoževalni organi lahko ohranijo zelo dolgo (tudi 10 do 15 let) na ozemlju, kjer se je že kdaj pojavila okužba.

Okužba oljčnega drevesa se začne navadno pri koreninah, preko ranic, ki jih povzročijo žuželke, nematode ali mehanski stroji. Bolj redko, čeprav mogoče, pride okužba preko vej, ki smo jih obrezali.
Bolezen je lahko akutna ali kronična.
Pri akutni okužbi listi na začetku rahlo uvenejo, nato se v par dneh posušijo in zvijejo, posušijo se lahko tudi veje, odvisno od hitrosti, s katero se bolezen razširi. Okužene rastline včasih reagirajo tako, da poženejo nove brstiče v spodnjem delu debla, kako nam pravi znanstvena literatura.
Kronična bolezen pa se pojavi mnogo počasneje; listi porumenijo, se polagoma posušijo in nato odpadejo.
V obeh primerih se simptomi najprej pojavijo na zgornjem delu drevesa, nato se razširijo proti spodnjemu delu.

V obeh primerih, če zarežemo v vejico, bomo opazili nenavadno rjavo ali črno-.rjavo barvo kapilar, ki se nahajajo takoj pod lubjem. Simptomi se navadno pojavijo ob vegetativnem prebujanju rastline (spomladi) in se širijo s časom. Ob koncu poletja navadno okužba upade, vendar se bo zelo verjetno spet pojavila v močnejši obliki naslednje leto.

Sezione di un tronco di ulivo colpito da Virticillosi / Odsek oljčnega debla, ki ga je prizadela virticiloza

Boj proti okužbi

Boj proti tej bolezni je zelo zahteven, saj se okužba ohranja v zemlji dolgo časa, pa tudi ker lahko napade bližnje rastline in tudi trave.
Svetujemo zato, da rastline preventivno zaščitite.
Najprej je dobro, da si nove rastline nabavite pri zanesljivem prodajalcu, saj je prvi razlog za okužbo vsaditev že okužene rastline.
Če boste nov nasad postavili na teren, kjer so prej rasle zelenjadnice, ki so podvržene tej okužbi, je najbolje, da najprej poskrbite za solarizacijo tal. To naredite tako, da zemljo pokrijete s takim kritjem, ki omogoča znatno povišanje temperature zemlje in jo tako “sterilizirate”. Tehnika je tem uspešnejša, čim višja je organska snov v zemlji, če bi npr. organska snov bila pod 1%, bi ne imeli znatnega učinka.

Vsekakor danes obstajajo zdravila, ki so sicer draga, s katerimi pa se lahko ozdravi okuženo rastlino.
Vsekakor moramo upoštevati, da okužba napade tudi zemljo in da torej ni rečeno, da bo zdravilo dokončno uničilo okužbo, ki se bo morda še pojavila naslednje leto ali kasneje, ko si bo utrla pot preko korenin.

Na odraslih rastlinah lahko uporabite pripravke na osnovi Fosetyl-alumininiuma (1 Kg/100 litrov), kar lahko pomaga, čeprav je poseg navadno bolj uspešen na mladih rastlinah. Poseg je lahko drag, če je okuženih veliko število rastlin.
Poseg opravite v mesecu juniju in le na okuženih rastlinah, ki jih boste pred tem obrezali in odstranili okužene veje.

Ulivo colpito da Virticillosi / Oljčno drevo, ki ga je prizadela virticiloza